Αγία Σοφία – Ο Ερντογάν και οι “Άλλοι”

Ήταν όντως ένα παιδικό του όνειρο που κατάφερε να εκπληρώσει; Ήταν μια αίσθηση υπεροχής, μια ψευδαίσθηση ότι νίκησε τον Κεμάλ, ή μήπως ένας ψυχρός υπολογισμός να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και να γίνει «Πρόεδρος», ο νέος σουλτάνος της νεο-οθωμανικής μεγάλης Τουρκίας;

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει ο λόγος, πιθανώς να είναι μείγμα όλων των παραπάνω. Δεν είναι εύκολη η ψυχογράφησή του. Ένα άθροισμα ικανότητας, ευστροφίας, επιμονής αλλά και υπερβολικού εγωισμού και φανατισμού. Τελευταία όμως εκτός αυτών, όταν τον κοιτάζω στα μάτια, νιώθω ότι στο οργίλο βλέμμα του υπάρχει στο βάθος και η αμφιβολία, ίσως και ο φόβος. Μήπως διαισθάνεται ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και αντιδρά ακόμη πιο βίαια;

Όταν γονατισμένος «προσκυνά και προσεύχεται» στην Αγία Σοφία ίσως νιώθει το βάρος της ιεροσυλίας, ίσως νιώθει ότι ξυπνούν παλαιές παιδικές μνήμες για την καταγωγή του από την Ποταμιά του Πόντου, που τις καταπιέζει και πολεμά να τις ξεχάσει. Νιώθει ότι «διέβη τον Ρουβίκωνα» και ότι όλα εδώ πληρώνονται; Την Ύβρη ακολουθεί πάντα η Νέμεση.

Ας δούμε όμως πώς αντέδρασαν οι «μεγάλοι της Γης» σε αυτό το ανοσιούργημα. Τα «τέσσερα ερωτήματα στον Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» που κοινοποίησα στον Πάπα Φραγκίσκο, την κυρία Μέρκελ, τον κύριο Τραμπ, τον κύριο Πούτιν και τον κύριο Μακρόν, έμειναν βέβαια αναπάντητα. Χλιαρές, τυπικές αντιδράσεις στην αρχή και μετά σιωπή.

Παρόμοια και η συμπεριφορά της UNESCO. Σε επιστολή μου στις 6 Νοεμβρίου 2020 προς τη Γενική Διευθύντρια κυρία Αζουλάι, την ερωτώ πως ανέχεται τη μετατροπή του «Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς» σε τζαμί! Ομοίως και σε υπόμνησή μου στις 7 Δεκεμβρίου 2020. Ουδεμία ενέργεια, ουδεμία απάντηση!

Αλλά και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος απεφάνθη ότι για την ιεροσυλία του Ερντογάν φταίει ο… Βαρθολομαίος!

Κρίμα, ασήμαντα ανθρωπάκια, χωρίς ιδανικά, χωρίς αρχές, χωρίς υψηλοφροσύνη, με μόνο γνώμονα τα μικροσυμφέροντα.

Η Αγία του Θεού Σοφία, όμως, θα στέκει πάντα στην Κωνσταντινούπολη, και αυτούς θα τους συγχωρεί, ενώ εμάς θα μας ευλογεί.

 

Συνημμένα: Τέσσερις ερωτήσεις στον κύριο Ερντογάν

Απεστάλη στη Βουλή των Ελλήνων στις 23/3/2021
Κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο Ερντογάν
διά της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα
Δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες:
Εστία στις 26/3/2021
Πελοπόννησος (Πάτρα) στις 5/4/2021
Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας
Η Καθημερινή στις 19/5/2021