Δεύτερη επιστολή

Αξιότιμη κυρία Καγκελάριε,

Στο φύλλο της Καθημερινής της 28ης Οκτωβρίου 2020, δημοσιεύθηκε η πρώτη προς την κυρία Μέρκελ επιστολή με τίτλο: «Το χρέος της Καγκελαρίου απέναντι στον Σουλτάνο» που κατέληγε με τη φράση – επίκληση: «Επιτέλους, σταματήστε τον Ερντογάν τώρα».

Την επιστολή διεβίβασα στον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα Dr. Ernst Reichel με την παράκληση να την προωθήσει στην Καγκελάριο. Προ ημερών επικοινωνήσαμε μαζί του για να τον ρωτήσουμε αν την έστειλε και με έκπληξη ακούσαμε ότι… δεν τη βρίσκει ή δεν… την έλαβε. Προφανώς του την ξαναστείλαμε και αναμένουμε. Πάντως μας προκάλεσε εντύπωση η μνεία ότι «η επιστολή είναι στα ελληνικά». Δεν το σχολιάσαμε, αλλά τον διαβεβαιώνουμε ότι η παρούσα θα σταλεί και στα γερμανικά.

Τι μεσολάβησε όμως από τότε μέχρι τώρα;

O Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος. Εξοντώνει Κούρδους, οργανώνει Τζιχαντιστές και τους στέλνει στη Λιβύη, ενώ επιτέθηκε και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – για να μας θυμίσει τη γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων αλλά και Ασσυρίων! Καταπατεί την κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ετοιμάζεται να στείλει και… δυνάμεις στο Κασμίρ. Και εκτός από αυτά απειλεί και υβρίζει την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ηγέτες όπως τον Πρόεδρο Μακρόν. Και τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Tι κάνει η κυρία Μέρκελ επί Προεδρίας της Γερμανίας; Όχι μόνο ανέχεται την εχθρική και επικίνδυνη συμπεριφορά του Ερντογάν αλλά αγωνίζεται να μην επιβληθούν καν κυρώσεις στην Τουρκία – ούτε καν οι κυρώσεις που αποφασίσθηκαν τον Οκτώβριο. Υποχωρεί στους εκβιασμούς του Ορμπάν και της Πολωνίας και ταπεινώνει τους Έλληνες.

Πρότεινα στον κύριο Μητσοτάκη να ασκήσει και αυτός βέτο. Δεν με άκουσε. Ελπίζω ότι η κυρία Μέρκελ να το εκτιμήσει και να μην το θεωρήσει αδυναμία, γιατί και οι υποχωρήσεις, οι ανοχές και η κατάφωρη αδικία έχουν τα όριά τους κάποτε.

Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχός μας, λέει η κυρία Μέρκελ και το ίδιο παπαγαλίζουν με ένταση τόσο ο κύριος Μπορέλ όσο και ο απερίγραπτος κύριος Στόλτενμπεργκ.

Ας δούμε όμως αναλυτικά γιατί η Τουρκία του Ερντογάν είναι σημαντική και… σύμμαχος.

Γιατί, κυρία Μέρκελ, είναι σημαντική «επειδή έχει 3,5 εκ. Σύρους… πρόσφυγες ή επειδή υπάρχουν 3 εκ. Τούρκοι στη Γερμανία που ψηφίζουν ό,τι τους πει ο Ερ­ντογάν ή γιατί υπάρχουν σημαντικές γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία όπως και ισπανικές και ιταλικές»; Και γιατί είναι σύμμαχος η Τουρκία; Επειδή είναι στο ΝΑΤΟ;

Κατ’ αρχάς, έχει η Τουρκία 3,5 εκ. Σύρους πρόσφυγες; Ίσως ήταν τόσοι κάποτε, τώρα όμως είναι πολύ λιγότεροι. Και γιατί είναι πρόσφυγες; Πόσοι από αυτούς δεν θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους εάν αποχωρούσαν οι Τούρκοι από τη Συρία μαζί με τους Τζιχαντιστές που αυτοί οργάνωσαν, εξόπλισαν και εκμεταλλεύονται; Και αυτοί που έχουν εγκατασταθεί στις τουρκικές πόλεις και δουλεύουν στα εργοστάσια ή έχουν ανοίξει μικρομάγαζα θεωρούνται πρόσφυγες;

Αλλά τι φοβάται η κυρία Μέρκελ; Μήπως πλημμυρίσουν τη Γερμανία; Μα δεν τους σταματήσαμε στον Έβρο; Άλλωστε οι Σύροι που έρχονται παράνομα στην Ελλάδα είναι κάτω του 5%, ενώ η πλειοψηφία είναι Σομαλοί που τους μεταφέρουν οι Τούρκοι αεροπορικά στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί τους προωθούν στα ελληνικά νησιά και στον Έβρο.

Βέβαια έχετε δίκιο να υπολογίζετε τους Τούρκους που ζουν στη χώρα σας. Υπάρχουν πολλοί που δεν δέχονται την ευρωπαϊκή κουλτούρα και είναι επικίνδυνοι. Αν όμως τους φοβάστε αυτό είναι διπλό κακό, διότι τους ενθαρρύνετε και αύριο, που θα είναι περισσότεροι, η επιρροή θα είναι μεγαλύτερη. Ο λαός μας λέει: «Πρόσεχε το μικρό φιδάκι, μην το βάζεις στον κόρφο σου, θα μεγαλώσει, θα δυναμώσει και θα σε δαγκώσει».

Τώρα πόσο εκτιμήσατε το γεγονός ότι τους κρατήσαμε στον Έβρο και χαλάσαμε τα σχέδια του Ερντογάν το είδαμε. Δεν δέχεσθε το εμπάργκο στρατιωτικού εξοπλισμού και θέλετε να τους στείλετε τα υποβρύχια 214, αφού μάθατε πώς να μη γέρνουν από το δικό μας υποβρύχιο «Παπανικολής». Στείλτε τα λοιπόν για να τορπιλίσουν τα πλοία μας, τα πλοία της Ελλάδας που τόσες φορές η πατρίδα σας κατέστρεψε στον Α΄ και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που αρνείστε τόσα χρόνια να πληρώσετε τις πολεμικές επανορθώσεις, ούτε καν το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο.

Και λίγα λόγια για τα οικονομικά σας συμφέροντα στην Τουρκία.

Μήπως είναι καιρός να καταλάβετε λίγο πριν αποχωρήσετε από την πολιτική ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίσθηκε σε αξίες και αρχές που πίστεψαν οι ιδρυτές της και όχι στα εκάστοτε συμφέροντά σας; Επιτέλους είναι καιρός να αντικαταστήσετε το «Deutschland über alles» με το «Europa über alles».

Τώρα, εάν η Τουρκία είναι «σύμμαχος», δεν πιστεύω να συμφωνείτε με τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ. Καταλάβετέ το. Η Τουρκία μπορεί να είναι άλλοτε «σύμμαχος» και άλλοτε «εχθρός» ή και τα δύο! Η σχέση της με τη Ρωσία μπορεί να είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος Sukhoi και μετά αγόρασε τα S400. Αύριο μπορεί να τα πουλήσει στο Κατάρ και να πάρει τα F35 για τις παράνομες διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδος.

 Επαναλαμβάνω και κλείνω. Η Τουρκία του Ερντογάν είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις Αραβικές χώρες. Εάν αγοράσει πυρηνικά από το Πακιστάν ή από κάπου αλλού; Στεφτείτε το. Και όσο είναι καιρός:

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΩΡΑ!

Απεστάλη στην Καγκελάριο της Γερμανίας
κυρία Άνγκελα Μέρκελ.
Κοινοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.
Δημοσιεύθηκε σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης
και σε εφημερίδες. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Εστία στις 17/12/2020 με τίτλο:
Επιστολή προς την Άνγκελα Μέρκελ
διά της Γερμανικής Πρεσβείας
Η Καθημερινή στις 31/12/2020 με τίτλο:
Η προς την κυρία Μέρκελ δεύτερη επιστολή.