Η επιλογή των φρεγατών

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις σχετικά με την επιλογή των πλέον καταλλήλων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Τον Ιούνιο, αναμενόταν η υπογραφή της Ελληνογαλλικής συμφωνίας, για την αγορά δύο Belh@rra και την άμεση παραχώρηση δύο Fremm για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών του Στόλου μας.

Η συμφωνία τελικά δεν υπεγράφη, χωρίς επίσημη ανακοίνωση. Ελέχθη ότι ίσως ανεβλήθη, ίσως είναι ακριβή, τίποτε το σαφές.

Μετέπειτα διαβάσαμε ότι πρόκειται να διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός, χωρίς να καθορίζεται χρονοδιάγραμμα και χωρίς να αντιμετωπίζεται η επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης του Στόλου ΤΩΡΑ. Τονίζω το ΤΩΡΑ, διότι τα τεράστια λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων να παραμελήσουν το Ναυτικό μας «ουκ απογίγνονται».

Τονίζω ακόμη το ΤΩΡΑ, γιατί η διεθνής κατάσταση είναι ασταθής τόσο λόγω των αμερικανικών πολιτικών εξελίξεων όσο και λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού. Τονίζω ακόμη το ΤΩΡΑ, διότι ο Ερντογάν πιθανότατα θα εκμεταλλευτεί τη διεθνή πολιτική αστάθεια. Προανήγγειλε εξελίξεις στην Κύπρο και «πικ-νικ» στα Βαρώσια.

Ενόψει και εν γνώσει των ανωτέρω, αναγνώσαμε προχθές κείμενο του έγκριτου δημοσιογράφου της εφημερίδας Η Καθημερινή, Βασίλη Νέδου, με θέμα «Εισήγηση ΓΕΝ για φρεγάτες ΗΠΑ».

Ελλείψει περαιτέρω στοιχείων, προσπάθησα να πληροφορηθώ τι είναι αυτές οι φρεγάτες, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, αν όντως είναι η καλύτερη λύση και όχι αποτέλεσμα ξένων παρεμβάσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, της Γερμανίας ή της Τουρκίας. Γιατί όπως είπε ο Ναύαρχος Αποστολάκης: «Την κρίσιμη στιγμή θα είμαστε μόνοι μας».

Πληροφορήθηκα λοιπόν ότι πρόκειται για πλοία MMSC. Με έκπληξή μου διάβασα ότι τα εν λόγω πλοία, με υπερκατασκευή από αλουμίνιο, έχουν παρουσιάσει πολλά τεχνικά προβλήματα, το σύστημα πρόωσής των είναι προβληματικό, καθώς και τα ραντάρ τους είναι περιορισμένης εμβέλειας. Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι ένα πλοίο αυτού του τύπου, της Σαουδικής Αραβίας, έμεινε στα ανοιχτά και χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί!

Καλώ όθεν τους άξιους αξιωματικούς του ελληνικού Ναυτικού να επανεξετάσουν και να επιλέξουν τη βέλτιστη λύση, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση να μην παρασυρθεί από τις διάφορες σειρήνες «κλείνοντας τα αυτιά της» όπως ο Οδυσσέας, ώστε να αποφασίσει το καλύτερο, έστω και αν είναι ακριβότερο.

Άλλωστε, όλος ο Ελληνισμός θα συμβάλει ώστε να καλυφθεί η τυχούσα διαφορά. Γι’ αυτόν τον λόγο ιδρύσαμε το Σωματείο «Ταμείον Ελληνικού Στόλου – ΑΒΕ­ΡΩΦ ΙΙ» το οποίο βρίσκεται εν αναμονή της εγκρίσεώς του από το αρμόδιο Πρωτοδικείο. Ήδη δεκάδες χιλιάδες Έλληνες από την Ελλάδα, την Αυστραλία, την Αμερική δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν ως μέλη και θα συνεισφέρουν για τον ιερό αυτό σκοπό.

Πάντως, ανεξαρτήτως της τωρινής λύσης, πρέπει να αντιμετωπισθεί το ΤΩΡΑ. Πρέπει χθες να παραλάβουμε με δάνειο, με leasing ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο δύο φρεγάτες τύπου Fremm ή παρόμοιες.

 

ΑΝ ΟΛΙΓΩΡΗΣΟΥΜΕ,
ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!

 

Υ.Γ.: Και επ’ ευκαιρία, να θεσπισθούν αυστηρότατες ποινές (θα πρότεινα 20 χρόνια φυλακής) σε όποιον τελικά τολμήσει να δωροδοκηθεί για να προωθήσει ξένα συμφέροντα σε βάρος της Πατρίδας. Τα χρήματα για την Άμυνά μας είναι ΙΕΡΑ.

 

Απεστάλη στη Βουλή των Ελλήνων.
Δημοσιεύθηκε σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης
και σε εφημερίδες. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Εστία στις 18/11/2020 με τίτλο:
Η επιλογή των φρεγατών,
Η Καθημερινή στις 20/11/2020 με τίτλο:
Η επιλογή φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.