«ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ» – Έξοδος από το αδιέξοδο με εθνικούς όρους

 Δεν είναι κρίμα να γονατίσεις, κρίμα είναι να μην ξανασηκωθείς και να προχωρήσεις».

Γονατίσαμε, από τα λάθη μας, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, ηθικά, πνευματικά και πολιτιστικά. Και άλλες φορές όμως το Έθνος μας γονάτισε, αλλά πάντα είχε τις δυνάμεις να σηκωθεί και να προχωρήσει. Και τώρα πρέπει –και μπορούμε– να ξανασηκωθούμε.

Χρειάζεται πίστη. Πίστη στον Θεό, πίστη στην πατρίδα, πίστη στις δυνάμεις μας. Χρειάζεται όμως και αποφασιστικότητα, πείσμα, θυσίες και σοφία.

Πρώτα πρέπει να δούμε τα λάθη μας που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση. Να τα παραδεχθούμε, να διδαχθούμε, να μην τα επαναλάβουμε. Πρέπει να αλλάξουμε, να γεννάμε, να παράγουμε, να γίνουμε καλύτεροι. Να επιλέξουμε τη νέα ηγεσία της χώρας με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τους καλύτερους για την πατρίδα. Να διορθώσουμε τα του οίκου μας. Νέα κρατική οργάνωση, αποτελεσματική, με περιορισμό δαπανών που να συμβάλει στην ανάπτυξη, να καταπολεμήσει την αναξιοκρατία και τη διαφθορά, που να βοηθάει, αντί να διώχνει τα καλύτερα παιδιά της.

Μια διακυβέρνηση, που επιτέλους θα στείλει στη φυλακή όσους έκλεψαν την πατρίδα, θα επαναφέρει το αίσθημα ευθύνης, εμπιστοσύνης, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης σε όλους τους πολίτες.

Όλα τα ανωτέρω είναι εύκολα στη θεωρία, όμως δύσκολα στην πράξη. Και, το χειρότερο, χρειάζονται χρόνο. Και χρόνο δεν έχουμε. Πρέπει, λοιπόν, αμέσως να αποφασίσουμε δύο κρίσιμα αποφασιστικά βήματα, που θα ανατρέψουν τη σημερινή παρακμιακή αυτοκαταστροφική κατάσταση, να κόψουμε τα δεσμά του μνημονίου, του σημερινού μας γόρδιου δεσμού.

Πρέπει λοιπόν τώρα, πρώτον, να κηρύξουμε την ΑΟΖ μας και να εκμεταλλευθούμε τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα και, δεύτερον, να θέσουμε επίσημα και να απαιτήσουμε τις οφειλόμενες γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις.

ΑΟΖ

Αυτή είναι η ελληνική ΑΟΖ (χάρτης), σύμ­φωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας που ψηφίσθηκε στο Montego Bay στις 10 Δεκεμβρίου του 1982 και οριστικοποιήθηκε με τις πράξεις του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 1986 και τον Ιούλιο του 1993. Την εν λόγω Συνθήκη την κυρώσαμε το 1995 και, βέβαια, σύμφωνα και με το Σύνταγμά μας, υποχρεούμεθα να την εφαρμόσουμε. Και απορεί κανείς: Γιατί δεν κηρύξαμε την ΑΟΖ μας τόσα χρόνια; Γιατί αυτή η συστηματική ύποπτη σιωπή; Εγκληματική αμέλεια ή «φοβικό σύνδρομο»;

Φτάνει πια με αυτό το «φοβικό σύνδρομο». Φοβόμαστε τους Τούρκους, τους Αμερικάνους, τους Γερμανούς, ακόμα και τους Σκοπιανούς! Φτάνει πια.

Δεν φοβήθηκε η ματωμένη Κύπρος, που κήρυξε και οριοθέτησε την κυπριακή ΑΟΖ, με την Τουρκία πάνοπλη στο νησί. Δεν φοβήθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, οι δικοί μας γιατί φοβούνται εδώ και 25 χρόνια;

Τώρα όμως διαφαίνονται επιτέλους τα πρώτα ελπιδοφόρα σημάδια. Οι αγώνες του Καθηγητή Καρυώτη και αρκετών άλλων αρχίζουν να αποδίδουν. Ο Αντώνης Σαμαράς διεκήρυξε την ελληνική ΑΟΖ ως πρώτη προτεραιότητα και σύντομα ξεκινούν συνομιλίες με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ.

Το 1912 ο Βενιζέλος διπλασίασε την Ελλάδα. Το 2012 μπορούμε να την διπλασιάσουμε και πάλι. Και πέραν της τεράστιας γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας μας, να αρχίσουμε άμεσα την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου όλης της ΑΟΖ μας.

Το Ισραήλ και η Κύπρος άνοιξαν τον δρόμο. Εμείς πρέπει να μη χάσουμε στιγμή πλέον.

Οι σημερινές εκτιμήσεις της αξίας των κοιτασμάτων υπερβαίνουν τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ και, όπως απεδείχθη, με τις αντίστοιχες γεωτρήσεις στο Ισραήλ και Κύπρο, η πραγματικότητα υπερβαίνει τις εκτιμήσεις.

Λοιπόν, αμέσως ΑΟΖ –αμέσως προκήρυξη διαγωνισμών στα 10 πρώτα οικόπεδα– όχι μόνο στο Ιόνιο αλλά και στο Αιγαίο, ανατολικά της Θάσου, νότια της Κρήτης, νότια του Καστελόριζου.

Προτείνω την παραχώρηση όλων των δικαιωμάτων εξόρυξης και εκμετάλλευσης στην Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, την εκτίμηση της αξίας των κοιτασμάτων από διεθνείς οίκους και την προσφορά του 20% των μετοχών της Εταιρείας στους απανταχού Έλληνες. Με εκτίμηση σημερινής αξίας ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ λοιπόν και προ­σφορά του 20% των μετοχών στη μισή αξία, μπορεί να συγκεντρωθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αν μείνουν αδιάθετες μετοχές, αυτές μπορεί να διατεθούν στο παγκόσμιο επενδυτικό κοινό. Με σφιχτό χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια, όταν θα έχουν προχωρήσει οι έρευνες, όταν το ελληνικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα ρέουν στην Ευρώπη αποτρέποντας την ενεργειακή της ασφυξία, τότε μπορεί να γίνει επανεκτίμηση της αξίας της Εταιρείας και έκδοση νέων μετοχών και πάλι με παρόμοια διαδικασία.

Και βέβαια, πρέπει να θέσουμε με παρρησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκή ΑΟΖ, ότι όταν τα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου και το πετρέλαιο θα λιγοστεύουν, άρα οι τιμές θα ανεβαίνουν, η Ευρώπη θα έχει τη δική της ενέργεια, που δεν θα εξαρτάται από ένα «επεισόδιο» στα στενά του Ορμούζ ή στο Σουέζ, ούτε από τις διαμάχες Ρωσίας – Ουκρανίας, ούτε από τους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Και βέβαια, πρέπει να υποστηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν τα ενεργειακά έργα υγροποίησης και αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Ηπείρου – Ιταλίας και να μην επιτρέψουν πειρατικές ενέργειες οιουδήποτε αντίθετες με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της ίδιας της Ένωσης.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ

Οι Γερμανοί δεν πρέπει να ξεχνούν τα εγκλήματα που διέπραξαν στην πατρίδα μας τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μας ερείπωσαν και μας λεηλάτησαν· 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα. Έκαψαν 1.700 χωριά, δολοφόνησαν χιλιάδες Έλληνες. Το Δίστομο δεν ξεχνιέται, όποια απόφαση και αν βγάλει η Χάγη.

Μας χρωστούν, λοιπόν, δεν τους χρωστούμε. Και μας χρωστούν τις πολεμικές επανορθώσεις, αλλά και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο!

Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν – πρέπει να πληρώσει και η Γερμανία. Το 1990 η Γερμανία ενοποιή­θηκε, άρα και η τελευταία δικαιολογία εξέλιπε. Να τηρήσουν και τον λόγο που έδωσε ο Καγκελάριός τους Er­hard το 1964. Τα κράτη έχουν συνέχεια και οι υποχρεώ­σεις πρέπει να τηρούνται εκατέρωθεν. Ο Χίτλερ το πα- ραδέχθηκε, πλήρωσε μάλιστα δύο δόσεις, πώς μπορεί η Μέρκελ να το αρνείται;

Τι μας οφείλουν λοιπόν τώρα οι Γερμανοί; Με μέσο τόκο 6% από το 1944 μέχρι τώρα, μας οφείλουν 165 δισεκατομμύρια δολάρια από το κατοχικό δάνειο και 335 από τις πολεμικές επανορθώσεις, ήτοι 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατ’ άλλους υπολογισμούς –του Γάλλου οικονομολόγου Del­pla– το ποσό ανέρχεται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι περί τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι επιτέλους καιρός το θέμα να τεθεί επίσημα από την Ελλάδα στη Γερμανία και να οριστικοποιηθεί ο τρόπος αποπληρωμής. Επίσημα, υπεύθυνα, ανυποχώρητα, χωρίς «φοβικό σύνδρομο».

Και να δώσουμε και μία συμβουλή στη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και σε όσους μας ειρωνεύονται, μας υποτιμούν και μας εξευτελίζουν: «Δύο φορές τον περασμένο αιώνα αιματοκυλίσατε την Ευρώπη, οδηγήσατε τη χώρα σας σε ολική καταστροφή. Πάρτε το μάθημα της Ιστορίας. Μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος τρίτη φορά».

Τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μετοχοποίηση του 20% των πόρων της ελληνικής ΑΟΖ, συν την τμηματική καταβολή από τις πολεμικές επανορθώσεις της Γερμανίας, δεν θα αλλάξουν μόνο τη σημερινή οικονομική αθλιότητα στην Ελλάδα. Θα αποτελέσουν το απαραίτητο οικονομικό εφαλτήριο, για να αποκτήσουμε την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνειά μας. Θα μας βοηθήσουν –σο- φότεροι πια– να προχωρήσουμε, να γεννάμε, να δημιουργούμε, να παράγουμε πολιτισμό, ό,τι κάναμε εδώ και 3.000 χρόνια!

Εμπρός, λοιπόν, «Θαρσεῖν Χρή».

 

«Θαρσεῖν χρὴ
τάχ’ αὔριον ἔσετ’ ἄμεινον»

Χρειάζεται θάρρος,
αύριο όλα θα είναι καλύτερα

 

Ομιλία
στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών
και Διεθνών Αναλύσεων
«Παλαιά Βουλή»