Οι Πυρκαγιές και η Πρόληψη

Το κλίμα έχει προφανώς αλλάξει και οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ήδη από τα  μέσα Μαΐου. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους θερινούς μήνες, με πολύ μεγάλες καταστροφές και αντίστοιχη επιδείνωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε.

Πληροφορήθηκα ότι φροντίσαμε φέτος να νοικιάσουμε περισσότερα εναέρια μέσα κατάσβεσης. Αυτό όμως δεν φθάνει. Πρέπει πρωτίστως να επικεντρωθούμε στην πρόληψη. Άλλωστε:

Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν”

Δεν είμαι ειδικός, αλλά εκτιμώ ότι η τοποθέτηση κατάλληλων αισθητήρων σε κρίσιμες περιοχές συνδεδεμένων με το Κέντρο Επιχειρήσεων ή ένα σύστημα drones που πληροί τις προϋποθέσεις, μπορεί να δώσει τη λύση. Έχουμε τόσους άξιους επιστήμονες, τόσα πανέξυπνα νέα παιδιά. Σίγουρα μπορούν να βρουν την κατάλληλη λύση, την τόσο σωτήρια για την Πατρίδα μας.

Μέχρι τότε υπάρχει και η λύση της συνεχούς επιτήρησης, ιδία τη νύχτα με ελικόπτερα. Έτσι οι επιπόλαιοι θα σκεφθούν και θα προσέξουν πιο πολύ, αλλά και οι αδίστακτοι εμπρηστές θα μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα.  

Θα χρειαστεί βέβαια η προμήθεια ορισμένων ελικοπτέρων και οι δαπάνες λειτουργίας. Αλλά τα οφέλη θα είναι εκθετικά πολλαπλάσια. Με την συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά το τελικό κόστος επιτήρησης.

 

Απεστάλη στη Βουλή των Ελλήνων στις 21/5/2021
Δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες:
Εστία στις 25/5/2021
Η Καθημερινή στις 27/5/2021