Πανδημίες και Πρόληψη

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 «835 κρούσματα, 343 διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι, πτωτικό ιικό φορτίο στα λύματα».

Τα εμβόλια και το ελληνικό καλοκαίρι συμβάλουν στη συνεχή μείωση. Εκτιμάται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί περισσότερο και τα προληπτικά μέτρα θα περιορισθούν ίσως και μέχρι μηδενισμού. Έτσι επιτέλους, θα ανασάνει ο κόσμος από την ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία ενός και ημίσεος σχεδόν έτους. Θα γλιτώσει όμως και από τον καταιγισμό… πληροφόρησης και παραπληροφόρησης από δεκάδες ειδικούς και μη καθηγητές καθώς και από δεκάδες ανευθυνο-υπεύθυνους υπουργούς που… αγωνίζοντο για αυτοπροβολή στην τηλεόραση.

Είναι όμως τώρα η ευκαιρία να μελετηθούν και να προληφθούν στο μέλλον παρόμοιες εξελίξεις. Το πρώτο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι το ερώτημα από τί προήλθε ο ιός covid-19. Λέγονται διάφορα, ότι δημιουργήθηκε στα ιατρικά επιστημονικά εργαστήρια στην Γουχάν της Κίνας. Ακόμη ότι υπήρξε αμερικανική οικονομική βοήθεια στα εν λόγω εργαστήρια. Η νεφελώδης αυτή κατάσταση πρέπει να λήξει. Ο κόσμος απαιτεί να μάθει την αλήθεια και οι επιστήμονες την χρειάζονται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τόσον τις μεταλλάξεις, όσον και περιπτώσεις άλλων ιών, έγκαιρα και αποτελεσματικά. Οφείλει όθεν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να διεξάγει πλήρη έρευνα – με συμμετοχή των πλέον ειδικών επιστημόνων ιατρών – ώστε να διαλευκανθεί το θέμα οριστικά.

Υπάρχει όμως και ένας άμεσος προβληματισμός. Τί θα γίνει το Φθινόπωρο; Υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισης του ιού; Μπορεί να προσβάλει τους ήδη εμβολιασθέντες; Απαιτείται νέος εμβολιασμός; Αυτά πρέπει να ερευνηθούν επιστημονικά ώστε έγκαιρα να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα και όχι εκ του… αποτελέσματος. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό διότι τόσον η κοινωνία όσον και η οικονομία δεν αντέχουν μια επανάκαμψη της πανδημίας.

Αλλά οφείλει η επιστημονική ιατρική κοινότητα να ερευνήσει γενικότερα την πιθανότητα μιας νέας πανδημίας και να ληφθούν τα μέτρα και οι ενέργειες, που θα πρέπει να ακολουθήσουν σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση.

 Άλλωστε, “Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν”