Ταμείο Ανάκαμψης με άχρηστα έργα;

Είδαμε και μελετήσαμε τα έργα που περιλαμβάνει η κυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η γενική εντύπωση είναι ότι επιμερίζονται σημαντικά ποσά σε δραστηριότητες που πολύ λίγο συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, ορισμένα έργα δε είναι άχρηστα, ή έστω σχεδόν άχρηστα.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα είναι το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε-65, που θα έπρεπε να κατασκευασθεί με χρήματα της εταιρείας παραχώρησης και όχι βέβαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικότερα, διατίθενται 450 εκ. ευρώ για έναν δρόμο με ελάχιστη κίνηση και βέβαια χωρίς καμία συμβολή στη βιαστική απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού κέντρου Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου – Φλωρίνης.

Μήπως αυτά τα 450 εκ. ευρώ θα συνέβαλαν πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη αλλά και άμυνα της χώρας εάν διατίθεντο για την ενδυνάμωση της ΕΑΒ και την επαναλειτουργία – εκσυγχρονισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά; Με την αναβάθμιση της ΕΑΒ, εκτός της συντήρησης των αεροσκαφών της Αεροπορίας μας, ως και των γειτονικών χωρών, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τμήμα μελέτης/κατασκευής υπερσύγχρονων UAV ως και συστημάτων αντι-UAV. Στα εκσυγχρονισμένα ναυπηγεία θα μπορέσουμε να ναυπηγήσουμε τις νέες φρεγάτες, να αναβαθμίσουμε τις ΜΕΚΟ, να ναυπηγήσουμε και άλλα πλοία, ακόμα και να αναπτύξουμε νέα συστήματα στρατηγικών όπλων για το Ναυτικό.

Λαμπρά ευκαιρία για τους νέους Έλληνες επιστήμονες και τεχνικούς, αλλά και χιλιάδες θέσεις παραγωγικής εργασίας για έμπειρο προσωπικό που είναι στην ανεργία. Μήνυμα και στους Έλληνες, που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, για να γυρίσουν στην πατρίδα.

 Υ.Γ.1: Είναι γνωστό τοις πάσι ότι το κόστος κατασκευής του εν λόγω άχρηστου Βόρειου Ε-65 δεν υπερβαίνει τα 200 εκ. ευρώ. Γιατί πρέπει να σπαταληθούν 450 εκ. ευρώ και πλέον;

Υ.Γ.2: Καλές οι αναπλάσεις. Μήπως όμως προέχει η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου;

Απεστάλη στη Βουλή των Ελλήνων στις 6/4/2021
Δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες:
Εστία στις 8/4/2021
Η Καθημερινή στις 9/4/2021