Τα δώδεκα ναυτικά μίλια

Προς
Διευθυντή εφημερίδας Η Καθημερινή
κ. Αλέξη Παπαχελά

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2020

ΘΕΜΑ: 12 ν.μ.

Κύριε Διευθυντά,
Εδιάβασα με προσοχή τις απόψεις για τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο, του Στέφανου Μάνου και του Άγγελου Συρίγου, δύο προσώπων που εκτιμώ ιδιαίτερα.
Είναι βέβαια λυπηρό ότι τόσα χρόνια από την υπογραφή του Δικαίου της Θάλασσας (1982) και την κύρωσή του από την Ελληνική Βουλή (1995) να τίθενται θέματα γραμμών βάσεως, casus belli και μερικής επέκτασης χωρικών υδάτων.
Η Συνθήκη της Λωζάννης ξεκαθαρίζει οριστικά ότι τους παραχωρούμε την Ελληνική Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη και παραιτούνται από κάθε αξίωση από τα νησιά του Αιγαίου πέραν των 3 ν.μ. από τις ακτές, πλην Ίμβρου και Τενέδου που θα παρέμεναν σε καθεστώς αυτοδιοίκησης!
Και διερωτάται κανείς. Γιατί τόσες ελληνικές κυβερνήσεις δεν τήρησαν τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας και του ελληνικού νόμου; Τόσα χρόνια φοβικό σύνδρομο! Τόσα χρόνια συνεχείς υποχωρήσεις! Και φθάσαμε να κάνουν σουρωτήρι την ελληνική υφαλοκρηπίδα, να απαιτούν «Γαλάζια Πατρίδα» και να παρανομούν αναίσχυντα με το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Και πού θα πάμε περαιτέρω. Αν έχουμε casus belli για το μισό Αιγαίο, ίσως αργότερα για τη Θράκη, τι θα κάνουμε; Ψυχραιμία;
Φθάνει πια. Είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υποχωρούμε πλέον. Στην πρώτη παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αυθημερόν 12 ν.μ. σε όλη την ελληνική θαλάσσια ζώνη. Και σε περιπτώσεις στενών, συμφωνίες όπως στον Βόσπορο και στον Ελλήσποντο.

12 ν.μ. τώρα. «Θαρσεῖν χρή»

Απεστάλη στην εφημερίδα Η Καθημερινή.
Δημοσιεύθηκε στις 28/8/2020 με τίτλο:
Αιγαίο, τα 12 ν.μ. και “θαρσεῖν χρή”.