Η Ελληνο – Τουρκική φιλία προπέτασμα για νέες Ελληνικές υποχωρήσεις;

Η φιλία των δημοσίων σχέσεων δεν βγήκε ποτέ προς όφελος της Ελλάδος. Ο Ελληνικός λαός αντιμετωπίζει με ερωτήματα και καχυποψία  τους εναγκαλισμούς των Υπουργών Εξωτερικών Δένδια και Τσαβούσογλου και την επιδεικνυόμενη διεθνώς Ελληνο – Τουρκική συνεργασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Με τον ίδιο τρόπο, αντιμετωπίζει τη μεταστροφή του ύφους και της συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν και την επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προφανώς, η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα, με την καταστροφή των σεισμών και ο ίδιος ο Ερντογάν μια πολύ δύσκολη μάχη, κατά τις προσεχείς εκλογές. Η προβολή διεθνώς ενός άλλου προσώπου, στη δύσκολη αυτή συγκυρία, μπορεί να βοηθήσει τις Τουρκο – Αμερικανικές σχέσεις και την αποδέσμευση ενδεχομένως των αεροσκαφών F – 16 για την Τουρκία, με τη συναίνεση του Κογκρέσσου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει την Τουρκική εικόνα στην Ευρώπη.

Εάν υπήρχε ειλικρινής πρόθεση εκ μέρους της Τουρκίας να αποκαταστήσει ουσιαστικά τις σχέσεις με την Ελλάδα, αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό και εφικτό, γιατί η ίδια η Άγκυρα δημιουργεί τα προβλήματα, με τις αυθαίρετες και παράλογες αξιώσεις και πρακτικές της και την πολιτική της στην  Κύπρο.

Η Άγκυρα όμως έχει δώσει δείγματα μιας μεγαλεπήβολης επεκτατικής πολιτικής, στρεφόμενης, κατά πρώτο λόγο, κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, για την οποία, δυστυχώς, ανταγωνίζονται Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση.

Η Ελλάδα πρέπει γι’ αυτό να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή και να μη προσφέρεται ούτε για το ξέπλυμα της εικόνας της Τουρκίας, με την επίφαση της Ελληνο- Τουρκικής φιλίας, ούτε να δίνει άλλοθι σε Συμμάχους, που μπορεί να το χρησιμοποιήσουν τελικά σε βάρος της Ελλάδος, με τη μορφή «ανταλλαγμάτων» προς την Τουρκία.

Οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, στο πρόσφατο παρελθόν, ότι αυτή  «δεν έχει κανένα ταμπού με τη συνεκμετάλλευση», προφανώς, στην Ελληνική ΑΟΖ,  δημιουργούν υποψίες και δικαιολογημένους φόβους στον Ελληνικό λαό ότι μπορούν να συζητούνται στο παρασκήνιο, με προκάλυμμα τη νηνεμία στις Ελληνο – Τουρκικές σχέσεις και την Ελληνο – Τουρκική φιλία, υποχωρήσεις στα θέματα της Ελληνικής ΑΟΖ, των υδρογονανθράκων, των χωρικών υδάτων και της άμυνας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Πατριωτική Ένωση καλεί τον Ελληνικό λαό να είναι σε επαγρύπνηση για ν’ αντιταχθεί σε νέα σχέδια για συμφωνίες τύπου Πρεσπών σε βάρος της χώρας μας.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα τρία συστημικά κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, δεν έκαναν κανένα επικριτικό ή καταδικαστικό σχόλιο για τις δηλώσεις Μπακογιάννη.

Η επάνοδος της πολιτικής του κατευνασμού, υπό τον μανδύα της ανθρωπιστικής αλληλεγγύης και της Ελληνο – Τουρκικής φιλίας, ενέχει μεγάλους κινδύνους για τη χώρα μας και πρέπει ο Ελληνικός λαός να είναι σε επαγρύπνηση και συναγερμό.