Η Κυβέρνηση είδε, επιτέλους, ότι υπάρχει και η Ανατολική Λιβύη και ο Στρατάρχης Χαφτάρ

Θα ήταν πολύ καλύτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας να μην είχε εκτραπεί από την αρχική του πρόθεση να επισκεφθεί απευθείας μόνο τη Βεγγάζη και τον Στρατάρχη Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη.

 Όταν η Προσωρινή Κυβέρνηση στην Τρίπολη έσπευσε να υπογράψει, τον Οκτώβριο, νέα Συμφωνία Συνεργασίας με την Τουρκία, με βάση το Τουρκο -Λιβυκό Μνημόνιο, παρεβίασε τους όρους, με τους οποίους συνεστήθη, την οργάνωση δηλαδή μόνο των εκλογών για την ανάδειξη νόμιμης Κυβερνήσεως και την αποχή από κάθε δραστηριότητα υπογραφής συμφωνιών με τρίτες χώρες, ειδικότερα στον κρίσιμο τομέα των υδρογονανθράκων.

Τη θέση αυτή επιβεβαίωσε, προσφάτως, με απόφασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας, με ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και με δήλωσή του ο Ύπατος υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ελλάδα έχει γι’ αυτό κάθε λόγο και κάθε δικαίωμα ν’ αγνοήσει την Προσωρινή Κυβέρνηση στη Λιβύη, η οποία συμπεριφέρθηκε εχθρικά κατά της Ελλάδος, συμπράττοντας με την Άγκυρα εναντίον της .

Το Υπουργείο Εξωτερικών δέχθηκε να τροποποιήσει το πρόγραμμα της επισκέψεως του Υπουργού στη Λιβύη για να περιλάβει και την Τρίπολη, έδρα της Προσωρινής Κυβερνήσεως. Η αλλαγή έγινε, μετά από παράκληση του Προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου Αλ Μενφί και με τη συμφωνία ότι ο Υπουργός θα συναντούσε μόνο αυτόν. Παρενεβλήθη στο αεροδρόμιο η υπουργός Εξωτερικών της Προσωρινής Κυβερνήσεως Νάϊλα Μάνγκους, η οποία έχει υπογράψει με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τουρκο – Λιβυκή Συμφωνία.

Ορθώς απεχώρησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και μετέβη, στη συνέχεια, στη Βεγγάζη. Γιατί όμως έπρεπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να διαπιστώσει επί του εδάφους αυτό που ήδη ήξερε ότι η Προσωρινή Κυβέρνηση Ντμπεϊμπά είναι πλήρως εξαρτημένη και καθοδηγούμενη από την Άγκυρα;

Γιατί, ακόμη και τώρα, μετά τη νέα Τουρκο – Λιβυκή Συμφωνία, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται και να μη χαράσσει μια σαφή και αποφασιστική γραμμή φιλίας και συμμαχίας, με αυτούς που στηρίζουν τις Ελληνικές θέσεις και αγωνίζονται για την αποχώρηση από τη Λιβύη των Τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των παρανόμων Συμφωνιών, που η Προσωρινή Κυβέρνηση υπέγραψε με την Άγκυρα;

Είναι γνωστές οι αρνητικές δηλώσεις, που έκανε παλαιότερα για τον Στρατάρχη Χαφτάρ ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφάλειας Θάνος Ντόκος. Οι δηλώσεις του ήταν απαράδεκτες και έβλαψαν πολύ την εικόνα, το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδος στη σπαρασσόμενη αυτή χώρα, που έχει τεράστια στρατηγική σημασία για την Ελλάδα.

Ευχόμαστε οι δηλώσεις αυτές να ανήκουν στο παρελθόν και η επίσκεψη Δένδια στην Ανατολική Λιβύη και η συνάντησή του με τον Στρατάρχη Χαφτάρ και τον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ να είναι η αρχή μιας νέας πολιτικής της Ελλάδος, με άξονα τη φιλία και τη συνεργασία με την Ανατολική Λιβύη, μέχρι, τουλάχιστον, ν ‘ αναδειχθεί, με εκλογές , μια νέα Κυβέρνηση όλης της Λιβύης.

-Ο-
Πρόεδρος

 Πρόδρομος Εμφιετζόγλου