Η Ντόρα Μπακογιάννη σε ρόλο πρόδρομου κυβερνητικής πολιτικής;

Ενώ αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ερευνών για τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες Νότια κα ΝΔ της Κρήτης και ενώ ο Τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τους σεισμούς και την επίσκεψη στην Τουρκία και την Ελλάδα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονυ Μπλίγκεν, επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα νέο διάλογο με την Ελλάδα, εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αδελφή του Πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη θεώρησε σκόπιμο να βγει μπροστά και να υποστηρίξει τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, παράλληλα με το πάγωμα επ’ αόριστον των δικαιωμάτων της Ελλάδος για επέκταση των χωρικών της υδάτων σε 12 μίλια και ανακήρυξη ΑΟΖ.

Οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη έγιναν στην εκπομπή του Γ. Σαχίνη, στον τηλεοπτικό σταθμό KΡΗTΗ TV. Συγκεκριμένα , η Ντόρα Μπακογιάννη ,που εχρημάτισε στο παρελθόν και υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε για τη συνεκμετάλλευση: «Δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση. Εγώ δεν έχω κανένα ταμπού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Υπάρχει η συμφωνία Ισραήλ, Αιγύπτου, Ελλάδος, στην οποίαν εκλήθη και η Τουρκία. Η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, που είναι σε πόλεμο, είναι ένα άλλο παράδειγμα… Κάποια στιγμή, θα γίνει διεθνής διάσκεψη για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο. Θα υπάρξει ευρύτερη συμφωνία. Η Μεσόγειος είναι μικρή θάλασσα με πολλά κράτη».

Φαίνονται απίστευτες οι δηλώσεις αυτές που αφήνουν επιτηδείως την Κύπρο εκτός της συμφωνίας Ισραήλ, Αιγύπτου, Ελλάδος, στην οποίαν η Κύπρος συμμετέχει. Προεξοφλούν επίσης συνεκμετάλλευση και διεθνή διάσκεψη, ιδέα που προωθεί η Τουρκία, για τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου.

Μήπως σε μια τέτοια διάσκεψη θα περιλαμβάνονταν στις συζητήσεις οι ενεργειακοί πόροι του Ισραήλ, της Αιγύπτου η ακόμη και της Λιβύης, που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο: Θα περιλαμβάνονταν οι ενεργειακοί πόροι της ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου, για τους οποίους προβάλλει αυθαίρετες διεκδικήσεις η Άγκυρα, έξω από κάθε πλαίσιο διεθνούς θαλασσίου δικαίου.

Στο ίδιο πνεύμα, η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει αντίθετη με κάθε ιδέα επεκτάσεως των Ελληνικών χωρικών υδάτων, ανακηρύξεως ΑΟΖ και οριοθετήσεως ΑΟΖ με την Κύπρο.

Η Πατριωτική Ένωση καταδικάζει, με αγανάκτηση, τις δηλώσεις Μπακογιάννη και θεωρεί ότι δεν έγιναν τυχαία τη στιγμή αυτή. Καλεί την Κυβέρνηση να διαψεύσει ρητά ότι αποδέχεται, με οποιοδήποτε τρόπο, ή συζητά στο παρασκήνιο σενάρια συνεκμεταλλεύσεως ή διεθνούς διασκέψεως, στην οποία θα έμπαιναν προς συζήτηση τα δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου, που απορρέουν από το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο.

Είναι προφανές ότι η συνεχής παραπομπή στο αόριστον μέλλον της εφαρμογής στην πράξη των δικαιωμάτων της χώρας σε θέματα ΑΟΖ και χωρικών υδάτων, την ίδια στιγμή που η Άγκυρα ανεκήρυξε τη «Γαλάζια Πατρίδα», που αμφισβητεί ευθέως την ΑΟΖ της Ελλάδος  και της Κύπρου, εγκυμονεί κινδύνους σεναρίων συνεκμεταλλεύσεως , τα οποία προβάλλει τώρα απροκάλυπτα και η Ντόρα Μπακογιάννη

Η Πατριωτική Ένωση καλεί την Κυβέρνηση, παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ερευνών Νότια και ΝΔ της Κρήτης και τη νέα φάση των εξορύξεων που διανοίγεται, να επεκτείνει τα Ελληνικά χωρικά ύδατα σε 12 μίλια, αρχής γενομένης από την περιοχή της Κρήτης και να προχωρήσει στο θέμα της ΑΟΖ και της ανακηρύξεώς της σε όλη την έκταση των Ελληνικών θαλασσών.

-Ο-
Πρόεδρος

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου