ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΤΟ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΟΥΚ ΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΟΥ

Είχα επανειλημμένα επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα της χώρας μας, σχετικά με την ενέργεια, στα παρακάτω άρθρα μου, τα οποία κοινοποίησα στον Πρωθυπουργό και στους Βουλευτές:

 1. Η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, στις 8/3/2021.
 2. Ο περίπλοκος καθορισμός της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στις 21/7/2021.
 3. Οι λιγνιτικές μονάδες είναι απαραίτητες, στις 6/9/2021.
 4. Η ομαλή, λελογισμένη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στις 18/10/2021.
 5. «Άκουσον δε»: Οι λιγνίτες μας θα μας σώσουν τον χειμώνα, την 1/11/2021.
 6. Κοζάνη – Φλώρινα – Πτολεμαΐδα. Η Δυτική Μακεδονία αδειάζει, στις 10/11/2021.
 7. Γιατί η Κλιματική Ουδετερότητα είναι ανέφικτη, στις 15/11/2021.
 8. Ο πράσινος πληθωρισμός, στις 24/11/2021.
 9. Το «φιάσκο» της Φλώρινας, στις 31/12/2021.
 10. Κλείνουν οι Λιγνιτικές Μονάδες. «Εμμονή στο λάθος»,  στις 4/1/2022.
 11. Η βίαιη κλιματική μετάβαση οδηγεί στην καταστροφή «Τελευταία Υπόμνηση», στις 11/1/2022
 12. Ο East Med πρέπει να γίνει, στις 11/1/2022
 13. EXXON-TOTAL-ΕΛΠΕ Διέκοψαν τις έρευνες – Η ευθύνη του ΣτΕ, στις 14/1/2022
 14. Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούν τα φωτοβολταϊκά; στις 18/1/2022
 15. Η «πράσινη» κυβέρνηση Μητσοτάκη απεμπολεί τους υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΖ και αρνείται να τους εξορύξει, στις 23/2/22
 16. ΗΠΑ-ΕΕ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ – «Η άλλη όψη»- Η ευθύνη του Μητσοτάκη, στις 8/3/2022
 17. Μητσοτάκη, Quo Vadis? στις 8/4/2022
 18. Οι… παροχές Μητσοτάκη τα ψέματα και η αλήθεια, στις 17/5/2022       

Σε όλα αυτά, δεν πήρα καμία απάντηση. Δεν απήντησε ουδείς! Η Ελληνική Δημοκρατία στην ΠΡΑΞΗ!

Ήταν προφανές. Δεν χρειαζόταν καμία ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί οιοσδήποτε τα τόσο απλά πράγματα:

 1. Ποιος απέδειξε ότι ο πλανήτης μας θα καταστραφεί από μια αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα; Απάντηση: κανείς.
 2. Έστω ότι ο πλανήτης θα καταστραφεί σε 100 χρόνια. Ποια είναι η συμμετοχή της Ελλάδος; Ως γνωστόν, η Ελλάδα εκπέμπει το 0,2% του διοξειδίου του άνθρακα του πλανήτη. Η Κίνα εκπέμπει το 30%, η Ινδία πάνω από 10% και η Ινδονησία 7%. Εάν λοιπόν, με αιματηρή οικονομία, μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 50%, τί θα επιτύχουμε; Μείωση του ποσοστού στο 0,1%! Η Κίνα όμως και οι άλλες χώρες έχουν δηλώσει, ότι τουλάχιστον μέχρι το 2030, «δεν  θα μειώσουν, αλλά αντίθετα θα αυξάνουν τις εκπομπές CO2, διότι πρέπει να ενισχύσουν την ανάπτυξη των χωρών τους». Άρα, η θυσία μας είναι άσκοπη και το μόνο που επιτυγχάνει είναι την οικονομική και εν συνεχεία κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα. Δεν το καταλαβαίνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης; Απάντηση: δυστυχώς, όχι.
 3. Έστω ακόμη ότι ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «οφείλουμε» να ακολουθήσουμε τα δικά της λάθη. Ερώτημα: τότε γιατί εμείς να κλείσουμε τις λιγνιτικές μας μονάδες το 2023 ενώ η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα τις κλείσει το 2038 και η Πολωνία το 2050; Γιατί κύριε Μητσοτάκη; Γιατί ήθελες μάλιστα να μετατρέψεις και την υπερσύγχρονη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», μετά από δύο χρόνια, σε μονάδα φυσικού αερίου; Μέχρι τώρα απάντηση δεν έδωσες και ούτε θα δώσεις. Ερώτημα: έχεις, τουλάχιστον, το θάρρος να παραδεχθείς ενώπιον του Ελληνικού λαού ότι έκανες λάθος και να ζητήσεις, επιτέλους, συγγνώμη; Άραγε ο υπερφίαλος εγωισμός σου και η συνήθειά σου να θεωρείς εχθρό όποιον σου λέει, επανειλημμένα, την αλήθεια θα σου το επιτρέψει; Απάντηση: δυστυχώς, όχι.
 4. Προσπαθώντας ο κ. Μητσοτάκης να δικαιολογήσει την απαράδεκτη «εμμονή στο λάθος», επιχειρεί να παραπλανήσει τον Ελληνικό λαό, μια παραπληροφόρηση για αφελείς, ότι δηλαδή η ακρίβεια… οφείλεται στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο Ηγέτης οφείλει να λέει την αλήθεια και όχι να προσπαθεί, αναίσχυντα, να ψεύδεται. Η ακρίβεια οφείλεται στη λανθασμένη απόσυρση των λιγνιτικών σταθμών, που οδήγησε σε ανάγκη όλο και περισσότερου φυσικού αερίου, και, προφανώς, όταν υπάρχει έλλειψη, αυξάνεται η τιμή. Αρχές για μαθητές του δημοτικού.

Η συνέχεια θλιβερή. Η Ουκρανία καταστρέφεται αλλά και η Ευρώπη, παράλογα, ακολουθεί τις εντολές των ΗΠΑ. Και εσύ, κύριε Μητσοτάκη, πρώτος – πρώτος έστειλες όπλα στην Ουκρανία από τα νησιά μας. Και τι περιμένεις; Να σου δώσει φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία ή να βλάψεις τα εθνικά μας συμφέροντα, κάνοντας εχθρό τη Ρωσία, άνευ λόγου. Και τι θα κάνεις το χειμώνα; Πόσο θα αγοράσουμε το LNG από Κατάρ και Αμερική; Υπάρχει δε και το FSRU Αλεξανδρούπολης, που εγκαινίασες, προ διμήνου, παρουσία του… κ. Σαρλ Μισέλ, του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, του Προέδρου της Σερβίας και της κυρίας Ελμίνας Κοπελούζου. Οι Αλεξανδρουπολίτες ψάχνουν – ψάχνουν και FSRU δεν βλέπουν.   Ολίγη σοβαρότης απαιτείται, κύριε Πρωθυπουργέ. Δεν νομίζετε; Τόσο πολύ παραπληροφορείτε τον Ελληνικό λαό; Tόσο πολύ τον υποτιμάτε; Απάντηση: δυστυχώς, ναι.      

 1. Εδήλωσες, προ διμήνου, ότι θα διπλασιάσεις την παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη. Δεν μας είπες όμως για πόσο διάστημα, για ένα – δύο χρόνια ή μέχρι το 2030 ή το 2050; Δεν μας είπες ακόμη πως θα γίνει το… θαύμα. Γνωρίζεις ότι έχεις διαλύσει τα λιγνιτωρυχεία. Δούλευαν 30 εκσκαφείς και τώρα δουλεύουν 4. Απέλυσες τους εξειδικευμένους τεχνίτες που τώρα άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό και άλλοι βρήκαν άλλη δουλειά. Τί θα κάνεις; Θα τους επαναπροσλάβεις; Και που θα τους βρεις; Θα τους βρει ο Στάσσης και ο Σκρέκας; Μήπως πήγες ποτέ να δεις τι γίνεται και να μιλήσεις με τον κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας; Μήπως σου είπανε ότι μπορείς να βασισθείς σε υπεργολάβους; Μα και αυτούς, που να τους βρεις; Διέλυσες και το εργολαβικό δυναμικό και τώρα δεν υπάρχει πια!

Όλες οι δουλειές στους φίλους σου. Ρώτα και τον πρώην Πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, να σου πει για τους «νταβατζήδες» που έκλεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια και τώρα είναι «αθώοι» και καρδιακοί σου φίλοι. Και βάπτισες, ως έργο της «δίκαιης μετάβασης», το Βόρειο Τμήμα του Ε65, που, αντί για αυτοχρηματοδοτούμενο, το έδωσες με 0% έκπτωση, χωρίς διαγωνισμό, στο φίλο σου τον Περιστέρη. Δεν έμεινε έργο πια για τους μη «νταβατζήδες»!!! Βέβαια, αν έκανες δημοπρασία το έργο θα γινόταν με 50% έκπτωση, στα 220 εκ.€, αντί στα 440 εκ. €. Ερώτηση: που θα πάνε τα 220 εκ. €; Απάντηση: σιωπή!

Είναι πρακτικά δυνατός, με τις σημερινές συνθήκες ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής; Απάντηση: OXI, λες ψέματα στον Ελληνικό λαό, κατά συρροή!!!

 1. Κύριε Μητσοτάκη, διέκοψες την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, ώστε η Ελλάδα να είναι «πράσινη» χώρα. Δήλωσες «ότι δεν θα προχωρήσεις» και έβαλες τον Δένδια να το ανακοινώσει, στη Σαουδική Αραβία και στο Όσλο. Διέπραξες όμως και την απρέπεια, μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας, να δίδονται, από το 2018, συνεχείς αναβολές σε ενστάσεις των WWF, Greenpeace κ.λπ., ώστε να μη μπορούν να αρχίσουν εργασίες οι παραχωρησιούχοι. Η τελευταία παράταση εδόθη στις 4 Φεβρουαρίου για τον Οκτώβρη, λόγω άδειας… εγκυμοσύνης. Και τώρα «πέταξε το πουλάκι». Οι εταιρείες σε άφησαν στα «κρύα του λουτρού» και απεχώρησαν! Μετά μας ενημέρωσες ότι θα… επιταχύνεις τις… έρευνες ώστε να… διαπιστώσεις αν υπάρχουν κοιτάσματα αξιοποιήσιμα! Στον Λευκό Οίκο δεν είπες τίποτα για εξορύξεις στην Ελληνική ΑΟΖ. Μήπως για να αγοράζουμε το πανάκριβο σχιστολιθικό LNG;

 

ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΤΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.