Μήνυμα αποφασιστικότητας και προς την Ελλάδα η κίνηση του Προέδρου Αλ Σίσσι για μονομερή καθορισμό της ΑΟΖ με τη Λιβύη, με αναφορά τη μέση γραμμή και αγνόηση του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου

Μήνυμα αποφασιστικότητας και προς την Ελλάδα η κίνηση του Προέδρου Αλ Σίσσι για μονομερή καθορισμό της ΑΟΖ με τη Λιβύη, με αναφορά τη μέση γραμμή και αγνόηση του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου

Με διάταγμα του Προέδρου Αλ Σίσσι, η Αίγυπτος καθόρισε μονομερώς τα όρια της δίκης της ΑΟΖ με τη Λιβύη, με αναφορά τη μέση γραμμή. Το Αιγυπτιακό διάταγμα αγνοεί το Τουρκο – Λιβυκό μνημόνιο και αφήνει εκτός μια περιοχή 12 ναυτικών μιλίων, νότια της Κρήτης, στο σημειο που συναντώνται οι ΑΟΖ Αιγύπτου, Ελλάδος, Λιβύης, για διαπραγμάτευση των ορίων μεταξύ των τριών χωρών.

Προσωρινή Κυβέρνηση της Λιβύης και Άγκυρα έσπευσαν να υποβάλουν ενστάσεις στον ΟΗΕ, ισχυριζόμενες ότι η Αίγυπτος καταπατά θαλάσσιες εκτάσεις, που διεκδικούνται από τις δυο χώρες, με βάση το γνωστό Τούρκο – Λιβυκό μνημόνιο.

Η κίνηση αυτή της Αιγύπτου στέλνει ένα αυστηρό μήνυμα στη δορυφορούμενη από την Άγκυρα Προσωρινή Κυβέρνηση της Λιβύης, ότι η Αίγυπτος δεν θα ανεχθεί αυθαίρετες Τουρκο -Λιβυκές διεκδικήσεις σε βάρος της, κατά απροκάλυπτη παραβίαση του διεθνούς θαλασσίου δικαίου. Το τελευταίο ορίζει τη μέση γραμμή ως βάση οριοθετήσεως, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα εξαντλήσεως του ανωτάτου ορίου ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων.

Προφανώς, το Αιγυπτιακό διάταγμα στέλνει και ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ελλάδα, που δεν αντιμετωπίζει, με τη δέουσα αποφασιστικότητα, τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της Άγκυρας, με τη λεγόμενη “Γαλάζια Πατρίδα” και το εξωφρενικό Τουρκο – Λιβυκό μνημόνιο.

Δεν διαφεύγει κανενός και η Άγκυρα, άλλωστε, δεν το αποκρύπτει οτι το Τουρκο – Λιβυκό μνημόνιο και η μετέπειτα συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την αξιοποίηση των Λιβυκών υδρογονανθράκων έχουν ως στόχο , πέραν της Λιβυκής ΑΟΖ, την Ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης. Η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να ολιγωρεί ούτε να αδρανεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της και των ζωτικών της συμφερόντων στην περιοχή αυτή, αλλά και γενικότερα σ’ ολη την έκταση της δυνητικής Ελληνικής ΑΟΖ.

Ως θέμα προτεραιότητας , στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής, η Ελλάδα πρέπει να συμπληρώσει άμεσα, στο μέτρο που χρειάζεται, το νόμο Μανιάτη του 2011 και να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στην Κρήτη και τα γειτνιάζοντα νησιά σε 12 μίλια.

Θα πρέπει επίσης να θέσει ως προτεραιότητα την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο ,που παραμένει σε επικίνδυνη εκκρεμότητα, γεγονός που επιτρέπει στην Αγκυρα να προβάλλει αυθαιρέτως τη «Γαλάζια Πατρίδα» μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και επηρεάζει την ολοκλήρωση της οριοθετήσεως της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η Πατριωτική Ενωση καλεί την Κυβέρνηση να κινηθεί εγκαίρως και αποφασιστικά και ν’ αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη  προάσπιση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αγνοώντας , στην πράξη , το Τούρκο – Λιβυκό μνημόνιο και προκαταλαμβάνοντας τους σχεδιασμούς της Αγκυρας για τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.

-Ο-
Πρόεδρος

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου