ΠΩΣ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΑΥΡΑ

Ας δούμε την πορεία των «κόκκινων» δανείων και πως αντί να «πρασινίσουν» μαύρισαν και καταλήγουν στην κλοπή της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια είχαν εξασφάλιση – υποθήκη, προσημείωση – σπίτια, αγροκτήματα, οικόπεδα, βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Τα περισσότερα είχαν εν μέρει αποπληρωθεί, αλλά λόγω μνημονίων και των εν γένει οικονομικών  συνθηκών και βέβαια λόγω κυβερνητικών αλλά και τραπεζιτικών λαθών, δεν κατέστη δυνατό να εξοφληθούν.

Τί έκαναν λοιπόν οι Τράπεζες. Αντί να διαπραγματευθούν με τους «κόκκινους» μια εύλογη διαδικασία αποπληρωμής, τα ομαδοποίησαν με ξενικά ονόματα (Cairo, Frontier, Gemini) και τα πούλησαν σε εταιρείες επενδύσεων (funds) όπως οι Pimko, Β2Holding, Bain Capital, Davidson Kempner, σε εξευτελιστικές τιμές, 5-15% της αξίας τους, μεταβιβάζοντας σε αυτούς τα βάρη των κατοικιών, ήτοι τα αγροτεμάχια και τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών.

Τα εν λόγω funds ανέθεσαν σε εταιρείες υπηρεσιών (servicers) όπως οι Intrum, Cepal, doValue, να εισπράξουν τα οφειλόμενα με τις …αντίστοιχες επιβαρύνσεις ή να τα οδηγήσουν στους Πλειστηριασμούς. Επιπλέον, προβλέπεται να εισπράξουν υπέρογκα ποσά από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω των εγγυήσεων που ορίζει το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ!!!

Σημειωτέον, ότι στους ανωτέρω servicers συμμετέχουν και οι Ελληνικές Τράπεζες με σημαντικά ποσοστά και με μεταβίβαση προσωπικού.

Άρα για να δείξουν οι Τράπεζες ότι λογιστικά μειώνουν τα κόκκινα δάνεια και τα έξοδα προσωπικού, μεταβιβάζουν την περιουσία των Ελλήνων στα ξένα Funds έναντι πινακίου φακής. Έτσι ουσιαστικά ζημιώνουν, ιδιαίτερα τώρα που οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν, οδηγώντας τους Έλληνες να χάνουν τα σπίτια τους με πολλαπλές επιπτώσεις κοινωνικές και οικονομικές.

Η σωστή λύση θα ήταν παρακράτηση των εξασφαλίσεων, διαπραγμάτευση με τους δανειολήπτες, κοινωνική ειρήνη, συνέχιση-αποφυγή διάλυσης αντίστοιχης οικονομικής δραστηριότητας.

‘Έτσι τα κόκκινα δάνεια θα γινόντουσαν «πράσινα» και δεν θα κατέληγαν σε μαύρα. Δυστυχώς ΤΑ ΑΠΛΑ είναι ΔΥΣΚΟΛΑ, οι ευθύνες δε των Τραπεζών ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.