Απορία και ερωτήματα προκαλεί η δήλωση του Πρωθυπουργού, σε συνέντευξή του στο Νταβός, οτι «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία».
Είναι γνωστό οτι η Ελλάδα δεν έχει, βεβαίως, καμιά πρόθεση να πάει σε πόλεμο με την Τουρκία. Μπορεί όμως ο Πρωθυπουργός να εγγυηθεί το ίδιο για τον Τούρκο Πρωθυπουργό και την Τουρκία; Μπορεί να δεχθεί παθητικά η Ελλάδα ενδεχόμενη απόπειρα της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα σε βάρος των δικαιωμάτων της ;
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε παρακάτω σε συζήτηση «των βασικών μας διάφορων» με την Άγκυρα, χωρίς να κάνει καμία μνεία στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στο διεθνές θαλάσσιο δίκαιο. Είναι όμως γνωστό ότι η Άγκυρα επιδιώκει ακριβώς πολιτικό παζάρι, με βάση τις διεκδικήσεις της, έξω από κάθε πλαίσιο διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς θαλασσίου δικαίου.
Η προθυμία του Πρωθυπουργού να επιδείξει πνεύμα καλής θελήσεως και ετοιμότητα για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις , στέλνει πολύ λάθος μήνυμα και στη διεθνή κοινή γνώμη και στην Άγκυρα.
Η συνταγή του κατευνασμού έχει δοκιμασθεί επανειλημμένα και δεν απέδωσε, γιατί η Άγκυρα προκαλεί και κλιμακώνει την ένταση για να εκβιάσει την Ελλάδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς της όρους.
Η Ελλάδα πρέπει να στέλνει διεθνώς το μήνυμα οτι δεν εξαρτάται απ’ αυτήν το ενδεχόμενο ενός πολέμου, γιατί το επιτιθέμενο μέρος δεν είναι αυτή, αλλά η Άγκυρα και να διαδηλώνει την αποφασιστικότητά της να υπερασπίσει, σε κάθε περίπτωση, την κυριαρχία και τα δικαιώματά της.
Η Πατριωτική Ενωση καλεί την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να απεγκλωβισθούν από τη νοσηρή πολιτική του κατευνασμού, γιατί η πολλή επίδειξη προθυμίας συμβιβασμού επισύρει διεθνώς πιέσεις προς τη χώρα μας να κάνει υποχωρήσεις, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πολέμου.